澳門社區學習人論壇 澳門學習型組織學會
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

澳門社區學習人論壇 澳門學習型組織學會

澳門 社區學習 社會教育 讀書會 活動帶領人  社區營造 終身學習 工作坊 成人教育 社會 新聞 手工藝

首頁Latest images搜尋會員註冊登入
查看誰在線上
目前總共有 10 位使用者在線上 :: 0 位會員, 0 位隱形及 10 位訪客 :: 1個搜索引擎

沒有

最高線上人數記錄為 74 人 [ 記錄時間 :: 周四 10月 04, 2012 8:53 pm ]
版面
澳門圖書館地圖
社區學習活動帶領人論壇
社區學習活動帶領人 blog
澳門學習者群組

中華民國社區教育學會
陽昇教育基金會
台灣社區通

台灣臺北市學習型城市網

大腦與行為
最新主題
» 澳門社團在社會趨向多元中轉型 陳溥森
澳門文學節之不食人間煙火   林 樂 Icon_minitime周三 2月 27, 2013 11:54 pm 由 fongkk

»  建龐大檢索網絡儲存整合珍貴史料 各界研啟“澳門記憶”工程
澳門文學節之不食人間煙火   林 樂 Icon_minitime周一 2月 25, 2013 12:35 pm 由 fongkk

» 澳門年輕人討“要愛”彩頭 登記結婚人數翻倍
澳門文學節之不食人間煙火   林 樂 Icon_minitime周二 1月 22, 2013 4:24 pm 由 rorolin

» 澳門與歐盟簽訂同聲傳譯合作協議
澳門文學節之不食人間煙火   林 樂 Icon_minitime周三 1月 09, 2013 6:00 pm 由 rorolin

» 澳門特區政府:噴射船撞浮標意外 暫未發現重傷
澳門文學節之不食人間煙火   林 樂 Icon_minitime周四 1月 03, 2013 12:33 pm 由 rorolin

» 2012,澳門政制發展邁大步
澳門文學節之不食人間煙火   林 樂 Icon_minitime周一 12月 31, 2012 12:42 pm 由 rorolin

» 澳門選舉産生12位第十二屆全國人大代表
澳門文學節之不食人間煙火   林 樂 Icon_minitime周一 12月 17, 2012 4:01 pm 由 rorolin

» 獲批公積金提款社保今轉帳 獲批公積金提款社保今轉帳
澳門文學節之不食人間煙火   林 樂 Icon_minitime周二 11月 20, 2012 11:53 am 由 fongkk

»  賀一誠:交局監獄開支增幅驚人 議員促政府居安思危支出有度
澳門文學節之不食人間煙火   林 樂 Icon_minitime周二 11月 20, 2012 11:51 am 由 fongkk

澳門文學節之不食人間煙火 林 樂

向下 
發表人內容
fongkk
Admin

文章數 : 14239
注冊日期 : 2009-07-25

澳門文學節之不食人間煙火   林 樂 Empty
發表主題: 澳門文學節之不食人間煙火 林 樂   澳門文學節之不食人間煙火   林 樂 Icon_minitime周一 2月 20, 2012 12:54 am

澳門文學節之不食人間煙火

林 樂
澳門文學節之不食人間煙火

一時之間,澳門小城充滿文學氣息,華文戲劇節、中篇小說奬、澳門文學奬、二○一○年澳門文學作品選、首屆澳門文學節接踵而來。驟聽起來,喜歡文學嘅朋友應該不愁寂寞。但細心一稔,如果純係喜歡閱讀而又唔擅於執筆寫作嘅朋友,上述一連串活動,似乎得個“睇”字,而其中有啲作品仲係“睇”都冇得“睇”。林樂睇到新書發佈消息,稔住先睹為快,於是走去熱賣本地出版物嘅書店買書,點知問咗幾次都未有得買。

上述連串活動之中,最適合一般喜歡文學嘅市民參與嘅,應該係首屆澳門文學節。點知林樂一睇成份節目表,心儀嘅作家除咗香港嘅素細之外,蘇童、安妮寳貝同陳玉慧嘅作品介紹會都放喺辦公時間舉行。可能個文學節祗係預職業作家參加,冇預一般市民參與啩。限於工作,林樂祗可以出席其中一項活動,而果然一如所料,可以抽空出席嗰個活動嘅市民唔多。主辦機構個網站嘅活動資料不足,好似素細大師班究竟內容係乜,一啲都冇介紹過。

首屆澳門文學節旣然由葡文報章舉辦咗,唔知會唔會有註冊專屬,即係話,以後都要由同一機構續辦?其他社團組織、甚至政府可唔可以接辦第二屆呢?抑或要另起爐竈,另改一個名?而以後嘅澳門文學節都由唔熟識澳門華人民情嘅葡語機構舉辦,結果會唔會又係呢屆咁,佢有佢搞,不食人間煙火?

林 樂
回頂端 向下

澳門文學節之不食人間煙火 林 樂
回頂端 
1頁(共1頁)

這個論壇的權限:無法 在這個版面回復文章
澳門社區學習人論壇 澳門學習型組織學會 :: 文化 :: 創意文化產業 :: 評論-
前往: